maanantai 25. huhtikuuta 2022

Petunian paapomista ja muita taimikuulumisia

 Päätin tänään vaihtaa osalle petunioista isommat ruukut, vaikkei kuun mukaan optimaalinen vaihe olekaan. 26 tainta pääsi pikkuisista ensikodeistaan n. 8x8cm muoviruukkuihin ja toivon mukaan se koko riittää siihen asti, kunnes lopullinen kasvupaikka on riittävän lämmin. Näitä taimia on nyt sen verran reilusti, että jos kaikki menee hyvin, pistän osan vauvoista touko-kesäkuussa myyntiin. Haaveissa on ollut pitää pihakirppis ja siellä sitten voisi ylimääräiset myydä. Saas nähdä. 

Petunian runsas juuristo näkyy hyvin kirkkaan purkin läpi. 

Huomenna jatkan projektia Double Cascade -erikoispetunioiden taimilla. Nekin ovat pienissä ruukuissa ja multatila kuivuu todella nopeasti, mikä kielii liian pienestä kasvutilasta. Muutenkin niiden kasvu hieman juroo. Double Cascadea on "vain" 11 kpl yhteensä.  

Pelargonien kasvu on ollut valtaisaa aurinkoisella olohuoneen ikkunalla minikasvarissa. Vielä ei kukkanuppuja näy, mutta oikein elinvoimaisia taimia he ovat! Myös pelargonien takana kasvavat paprikat, vesimelonit ja ananaskirsikat ovat reippaita ja napakoita. Värinokkosia olen latvonut ja tänään napsin myös paprikoista ylimmät lehdet pois, jotta haaroittuisivat. Värinokkosista lähti jo ensimmäinen taimi maailmalle, kun hyvälle ystävälle sen nimipäivälahjaksi kiikutin. Tuntui olevan mieleinen lahja tuunatussa ruukussaan. 

Maalasin vanhan Orthexin altakasteluruukun
kalkkimaalilla ja istutin siihen kasvattamani pikkutaimen.

Pihalla on kevät tullut ihan rytinällä! Olen hyödyntänyt teinityövoimaa lumikasojen lapioinnissa tasamaalle sulamaan ja osa penkoista onkin jo sulanut kokonaan. Näkyviin on ilmestynyt kevätkukkijoita (muistaakseni krookuksia istutin) ja pionitkin ovat selvinneet talvesta hengissä. Pikkuisen olen jo penkkejä rapsutellut ja multaa odottaa 10 40 litran säkkiä pihassa kasvulavoihin ja penkkeihin lisäystä. Ämpäriperunat lähtee huomenna multiin näillä näkymin, josko saisi juhannukseksi uudet perunat siitä! 😊 Suunnitelmia piisaa, toteutus välillä ontuu... mutta hiljakseen.

Krookukset kukassa.

Kukahan hän oli?

Tulppaaneja nousee!

Pionin punaisia alkuja.

Ainiin, täähän mun piti vielä näyttää! Koulin eilen viisi pientä tuntokasvin taimea omiin ruukkuihinsa ja voi miten suloisia ne ovatkaan. Näitä kasvatin jo vuosia sitten ekan kerran ja yhden yksilön onnistuin talvettamaankin pari kertaa. Lopulta kuuma kasvihuone oli sille liikaa, mutta isoksi puskaksi ehti kasvaa. Näillähän jännästi lehdykät sulkeutuu kosketuksesta, samoin iltaisin kasvi menee "nukkumaan" laittamalla lehdet suppuun. Kerrassaan viehättävän persoonallinen kasvi! Toivottavasti nämä jaksaa kasvaa isoiksi ja tuuheiksi.

Mimosa pudica.

Vuodelta 2018 löysin kuvia:


Tämmöinen hänestä tulee isona.

Söpö pieni kukka tuntokasvilla.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti